Lärdom nr 2

Vad vill du göra i ditt liv? Du kanske har planer på att flytta hemifrån, ta körkort, gå på en strand i utlandet, skapa företag osv. vilket alla har en stor sak gemensamt. Det kostar pengar. Tyvärr är inte mycket gratis vilket gör att ekonomi har en betydande roll i våra liv.

 

Budget är nog ett av de mest osexiga ord som finns i vår ordbok (om ni har ett annat exempel snälla kommentera. Roligt att läsa!) och jag tror att en stor anledning till varför det låter så tråkigt är vad många förknippar ordet till. Jag har tidigare förknippat det med begränsning, att man inte kan göra vad man vill med pengarna. Idag tänker jag tvärtom. Genom en struktur i vad jag ska lägga mina pengar på gör det att jag undviker onödiga utgifter i och med att den inte finns med i min budget. Jag lägger alltså bara pengar på det jag verkligen behöver och har därför möjlighet att spara mer och får mina större mål uppnådda snabbare.

Så hur gör jag?

Man kan ju använda sig av de allra flesta verktyg men själv använder jag av Google Kalkylark och skriver in på följande sätt:

Skriv in alla inkomster och utgifter som du har varje månad. (Glöm inte de rörliga så som utgångar) 

Tips: Du kan ju även uppdatera hur mycket du lagt på varje kategori varje månad. Exempelvis om du varit ute och ätit så skriver du in i sidan hur mycket det kostade. På det sättet vet du hur mycket du har kvar som du kan spendera på exempelvis utgångar eller mat. 
Om du vill ha att det blir kr automatiskt så klickar du in redovisning 
 
Tips är sedan att följa upp hur det går. Glöm inte att vara realistisk och inte skriva in att du ska spara över 50% av din inkomst. Du måste njuta av stunden och ibland unna dig. Balansen där är att inte unna sig för mycket 😋
 
Carro

det där med budget.. jag ÄLSKAR att resa men tyvärr kostar det ju såå mycket, hade verkligen velat tjäna mer men man får ju göra det bästa av situationen!

Svar: Relaterar så mycket till det du skriver. Så många gånger jag önskat jag varit miljonär men så lyxigt har man de inte minsann... hehe. Bara att försöka anpassa sina utgifter o dra ner på den. Med lite kan man komma långt i slutändan :D
Emelie Sandelia

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress