Emelie Sandelia

Novembers favoriter
November är slut och det betyder att det är dags att prata lite favoriter. För tänka sig att jag skaffat mig ett par under denna mörka månad. 
 
 
⭐ Smashbox
 Fick hem denna skönhet efter en brutal rea på Kicks.se. Glitter, glitter och lite mer glitter. Kan inte bli mer än nöjd!

⭐ Dadlar
 När jag sist var på Ica fick jag, av någon otroligt konstig anledning, ett sug efter dadlar. Har aldrig riktigt gillat det men vi har alltid det vid jul då mina föräldrar gärna äter det som snacks. Kanske har hemlängtan och det är därför jag vill äta det? Eller jag kanske bara blivit gammal? Riktigt gott har det varit iallafall.
 
⭐ Headspace 
Har under några veckor testat på att meditera på morgonen via appen Headspace. De har några gratis kurser som jag tagit del av och måste nu erkänna att jag inte kan sluta. Älskar den starten på morgonen!
 
Den viktiga ordlistan
När jag var yngre och tyckte att privatekonomi var det tråkigaste som fanns var det oftast för att jag inte förstod vad man talade om. Finansvärlden är expert på att hitta på komplicerade ord för något som är väldigt enkelt. Nedan ser ni några av de viktigaste orden jag tycker man ska ha koll på inom privatekonomi. Desto större kunskap vi har kring vår privatekonomi, desto större förutsättningar har vi till en ekonomisk trygghet. Vilket såklart kan leda till att vi kan skapa de drömliv vi vill ha! 🤗
 
 
(Photo by rawpixel on Unsplash)
 
Ränta
Oftast betyder detta vad de kostar att låna pengar (exempelvis bostadslån). Om du exempelvis lägger in pengar på ett sparkonto kan du även få en ränta för att du då lånar ut dina pengar till banken, vilket betyder att du ska få en betalning för detta - Ränta. 
 
Effektiv ränta
Visar ett låns totala kostnad (ränta, avgifter osv) på ett år.
 
Avkastning 
Den vinst du fått från dina placeringar.
 
Investmentbolag
Ett företag som köper och tar hand om aktier. 
 
Värdepapper
Gemensamt namn på exempelvis aktier och fonder. 
 
Börs
En marknad där man kan handla värdepapper
 
Obligation
Ett avtal där du lånar ut pengar till exempelvis en stat eller företag under en viss tid. När tiden gått får du (förhoppningsvis) tillbaka dina pengar + en betalning i form av ränta. 
 
Aktie
En ägarandel av ett aktiebolag
 
Aktieportfölj 
Är de aktier som man äger.
 
Aktiedepå eller bara depå
Är de "konto" man använder för att hantera sina aktier. Det är här man köper och säljer.
 
Bolagsstämma 
Ett "möte" med aktieägarna i ett företag. Detta är även det högsta beslutande organet i ett aktiebolag.
 
Courtage 
En avgift man betalar när man köper och säljer värdepapper 
 
Kurs
Priset för en aktie
 
Index
Ett jämförelsetal för att mäta en utveckling på exempelvis aktier. 
 
Fonder 
Man kan förklara en fond som en påse med olika värdepapper. Det finns flera olika typer av fonder du kan välja med olika inriktningar. De vanligaste är dock aktiefond (endast aktier), räntefond (har exempelvis obligationer i sig) och blandfond (både aktier och räntor i sig).
 
 
En start för både dig o din plånbok
Hej på er och glad onsdag!
 
Vill inte vara den som säger "tänk vad tiden går fort" men det är ju självklart något jag måste kommentera på. På lördag är det 1 dec vilket känns så sjukt!! Sista månaden i 2018. Iallafall. Skulle idag vilja tipsa om min favoritfrukost just nu - gröt med massa gott. Sjukt gott då man kan anpassa till vad man är sugen på just nu men även att den är snabbt att göra och framförallt är det även billig. Klockrent för en som vill spara in på utgifterna så mycket som möjligt. Räknade ut att detta kostar mig ca 8 kr per dag. Sjukt då om jag ska äta frukost ute kan de kosta allt mellan 40-100 kr.